ξυλινα επιπλα

Τα υλικά των ξύλινων επίπλων

Τα ξύλινα έπιπλα αποτελούσαν ανέκαθεν την πιο ασφαλή και προτιμητέα επιλογή για κάθε σπίτι. Θεωρούνται εξαιρετικά καλαίσθητα, ταιριάζουν σε κάθε στυλ διακόσμησης, είναι στιβαρά και με την σωστή φροντίδα και περιποίηση μπορούν να κοσμούν το σπίτι για μια ζωή. Ωστόσο, τα ξύλινα έπιπλα έχουν και μειονεκτήματα. Είναι αρκετά ακριβά, θεωρούνται μη οικολογικά, αφού κόβονται πολλά δέντρα για να κατασκευαστούν, ενώ παράλληλα είναι βαριές κατασκευές που μετακινούνται δύσκολα μέσα στο σπίτι. Για να αντιμετωπιστούν αυτά τα μειονεκτήματα και ιδιαίτερα το πρώτο, χρησιμοποιούνται και διάφορα άλλα υλικά παράλληλα με το ξύλο, τα οποία δίνουν την αίσθηση του ξύλου και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάθε είδος επίπλου, όπως σαλόνια, τραπεζαρίες, κρεβατοκάμαρες, παιδικά έπιπλα και βιβλιοθήκες. Από τι είναι, λοιπόν, το ξύλινο έπιπλο που στολίζει το χώρο μας και ποια είναι τα χαρακτηριστικά του κάθε υλικού;

ξυλινα επιπλα
Τα υλικά που συνήθως χρησιμοποιούνται είναι το MDF, η μοριοσανίδα, ο καπλαμάς, το ξύλο οξιάς και το ξύλο δρυός. Το MDF είναι ένα παράγωγο ξύλου κατασκευασμένο από ίνες και υπολείμματα ξύλου, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με κερί και ρητινούχο υλικό. Είναι πυκνότερο από τη μοριοσανίδα και χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στην κατασκευή μεγάλων επιφανειών, οι οποίες επενδύονται στη συνέχεια με καπλαμά, όπως οι τραπεζαρίες και οι ντουλάπες. Η μοριοσανίδα είναι και αυτή παράγωγο ξύλου από κομμάτια ξύλου και πριονίδι, που συνδυάζονται επίσης με ρητινούχο υλικό. Είναι όμως περισσότερο αραιή και γι’ αυτό οικονομικότερη αλλά και λιγότερο ανθεκτική στην υγρασία από το MDF. Ο καπλαμάς είναι μια πολύ λεπτή επιφάνεια ξύλου, το μέγιστο μέχρι 3 χιλιοστά, η οποία επικολλάται στο MDF ή τη μοριοσανίδα, έτσι ώστε να δίνει το αισθητικό αποτέλεσμα του ξύλου. Τον χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο οι μεγάλες εταιρείες επίπλων, οι οποίες κατασκευάζουν όλο και λιγότερο έπιπλα από μασίφ ξύλο για λόγους οικονομίας αλλά και προστασίας του περιβάλλοντος, αφού αν κόβαμε ένα δέντρο για κάθε σαλόνι ή τραπέζι που θέλουμε να φτιάξουμε, η υλοτομία θα έφτανε σε ανεξέλεγκτα επίπεδα.
Φυσικά χρησιμοποιείται και μασίφ ξύλο και αυτό είναι συνήθως είτε ξύλο οξιάς είτε δρυός. Και τα δύο είδη ξύλου είναι ανθεκτικά και ελαστικά, όμως είναι απαραίτητο πριν από οποιαδήποτε επεξεργασία να περαστούν από ειδικά ξηραντήρια, για να φύγει όλη τους η υγρασία. Το ξύλο δρυός, επειδή είναι πιο ανθεκτικό στους μύκητες και στα έντομα και γρατζουνιέται δυσκολότερα, είναι πιο ακριβό από την οξιά. Πολλές εταιρείες και κυρίως αυτές που κατασκευάζουν από την αρχή εξατομικευμένα έπιπλα δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να επιλέξουν οι ίδιοι το είδος του ξύλου που τους αντιπροσωπεύει καλύτερα, με το ανάλογο κόστος βέβαια. Έτσι, μπορεί να επιλεγεί και ξύλο ελιάς ή καρυδιάς.
Αυτό πάντως που έχει σημασία είναι ότι οι επιλογές είναι πολλές και είναι πλέον εφικτό για τον καθένα να αγοράσει έπιπλα που είναι ή μοιάζουν ξύλινα. Σημασία έχει ο αισθητικός στόχος του καθενός αλλά και τα χρήματα που θέλει να διαθέσει, όμως η πρόοδος της τεχνολογίας επιτρέπει την ευρεία γκάμα σε κάθε είδος.