Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους καταψύκτες παγωτού

Σε όλες τις χώρες, αλλά πολύ περισσότερο σε αυτές με τις δικές μας θερμοκρασίες, καλοκαίρι σημαίνει παγωτό για μικρούς και μεγάλους. Είναι η εποχή που η ζήτηση του αυξάνει κατακόρυφα και κάθε επιχείρηση που προσφέρει παγωτό πρέπει να διαθέτει τον καλύτερο δυνατό εξοπλισμό και το κατάλληλο επαγγελματικό ψυγείο παγωτού. Το παγωτό είναι ένα πολύ ευαίσθητο προϊόν και η παραμικρή αλλοίωση το καθιστά ακατάλληλο και μη εμπορεύσιμο. Από την άλλη πλευρά, το παγωτό έχει μεγάλο περιθώριο κέρδους και αποφέρει σημαντικά έσοδα σε μια επιχείρηση όποτε η επιλογή εξοπλισμού υψηλής ποιότητας συμφέρει από κάθε άποψη. Επενδύστε σε ένα καταψύκτη παγωτού υψηλής ποιότητας και κάντε τη διαφορά.

Από τεχνικής άποψης, ο καταψύκτης του παγωτού πρέπει να λειτουργεί κάτω από τους -28 βαθμούς κελσίου ώστε το παγωτό να παραμένει αναλλοίωτο και σκληρό για να μη χαλάει το σχήμα του. Ακόμα και μικρές άνοδοι στην θερμοκρασία μπορούν να προκαλέσουν κρυστάλλους που, ενώ δεν αποτελούν κίνδυνο, αλλοιώνουν την υφή του παγωτού και την εμπειρία του καταναλωτή. Αν το επαγγελματικό σας ψυγείο παγωτού δεν έχει απόλυτα σταθερή λειτουργία τότε θα πρέπει να το αντικαταστήσετε.

fridge02

Ένας καταψύκτης παγωτού πρέπει να προσφέρει διάφορα εργονομικά χαρακτηριστικά καθώς η ζήτηση αυξομειώνεται στη διάρκεια του καλοκαιριού και κατά το άνοιγμα χάνεται ψύξη που, σε συνδυασμό με τον καιρό και το πόσο υψηλή είναι η θερμοκρασία, μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στο εμπόρευμα σας. Το άνοιγμα μιας βιτρίνας για παράδειγμα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο ώστε να μην πέφτει η θερμοκρασία, ενώ η πληρότητα πρέπει να παραμένει κάτω από το μέγιστο προκειμένου το εμπόρευμα να είναι πιο κρύα και απολαυστικά.

Από την άλλη πλευρά κάθε προϊόν απαιτεί τη δική του θερμοκρασία ψύξης. Το σορμπέ, το παγωμένο γιαούρτι, το τζελάτο, οι γρανίτες και τα παγωτά μπορούν να ψυχθούν όλα στη χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία, αλλά είναι πιο οικονομικό να κάνετε έναν σχεδιασμό εκ των προτέρων και να μην ξοδέψετε άσκοπους πόρους της επιχείρησης σε εξοπλισμό που δεν χρειάζεστε. Το παγωτό σερβίρεται στη μικρότερη δυνατή θερμοκρασία και το παγωμένο γιαούρτι στην υψηλότερη.

Οι βιτρίνες για τζελάτο και παγωτό είναι οι δύο πιο συνηθισμένες επιλογές. Ωστόσο, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν η μία στη θέση της άλλης. Το τζελάτο σερβίρεται και διατηρείται σε υψηλότερη θερμοκρασία από το παγωτό. Ακόμα και αν ψύξετε παγωτό σε βιτρίνα για τζελάτο, έστω για μικρό χρονικό διάστημα, αυτό δεν σημαίνει ότι το προσφέρετε στη σωστή θερμοκρασία. Αντίστροφα, δεν μπορείτε να σερβίρετε το τζελάτο παγωμένο σαν βράχο. Κάθε προϊόν χρειάζεται τον ειδικό του εξοπλισμό.

Σε ότι αφορά το σχεδιασμό των ψυγείων, τα περισσότερα μοντέλα έχουν το άνοιγμα στην πάνω επιφάνεια και το συμπιεστή κοντά στο πάτωμα. Οι γυάλινες προθήκες είναι η πιο συνηθισμένη επιλογή ώστε να μπορεί να επιλέξει ο καταναλωτής χωρίς να ανοίξει ο καταψύκτης. Οι πόρτες μπορεί να είναι συρόμενες ή περιστρεφόμενες αναλόγως τη χρήση. Οι καταψύκτες για τζελάτο έχουν έναν ειδικό μηχανισμό για να σταθεροποιεί την πόρτα και να διευκολύνει το σερβίρισμα.

Για τη κατάψυξη έτοιμου παγωτού και για τη διαχείριση μεγάλων ποσοτήτων χρησιμοποιούνται ακόμα καταψύκτες που μοιάζουν με τους καταψύκτες τροφίμων. Επειδή δεν απαιτείται συχνή και εύκολη πρόσβαση στο εσωτερικό του καταψύκτη, η πόρτα είναι στο πάνω μέρος και είναι αδιαφανής, ενώ η πρόσβαση στο κατώτερο μέρος δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη.

Τέλος, αξίζει  να σημειωθεί ότι για επιχειρήσεις που παράγουν παγωτό υπάρχουν ειδικοί καταψύκτες που παγώνουν την αρχική μάζα προκειμένου να προσφερθεί φρέσκο. Οι μονάδες αυτές μοιάζουν με ντουλάπες και έχουν περιστρεφόμενες πόρτες για εύκολη πρόσβαση σε όλα τα σημεία.