Χαλιά κρεβατοκάμαρας: τα 4 σημαντικότερα tips διακόσμησης

Τα χαλιά στην κρεβατοκάμαρα είναι ίσως ο πιο απλός τρόπος να διακοσμήσετε το δωμάτιο χωρίς πολύ κόπο. Σε ένα τόσο προσωπικό δωμάτιο, η αίσθηση θαλπωρής και ζεστασιάς είναι κάτι παραπάνω από σημαντική και επιτυγχάνεται κυρίως με τα υφάσματα, αφού τα διακοσμητικά παραδοσιακά είναι λίγα. Επιπλέον, τα χαλιά κρεβατοκάμαρας έχουν και πρακτικό λόγο ύπαρξης, αφού είναι υπέροχο να ξυπνάμε και να ακουμπάμε τα πόδια σε ένα ζεστό χαλί αντί για το κρύο δάπεδο. Τι πρέπει, όμως, να προσέξουμε στα χαλιά για το υπνοδωμάτιό μας, ώστε πράγματι να δημιουργήσουν μια όμορφη ατμόσφαιρα;

Χρώμα

Για το χρώμα στα χαλιά κρεβατοκάμαρας, ισχύουν όσα γενικά ισχύουν για όλα τα χαλιά. Καλό είναι το χρώμα του χαλιού να είναι σε αρμονία με τα υπόλοιπα χρώματα του δωματίου, δηλαδή το χρώμα των τοίχων, των κουρτινών, των επίπλων και των διακοσμητικών. Καλό, όμως, είναι να γίνεται και κάποια αντίθεση, δηλαδή να επιλέγεται ένα χαλί σε ανοιχτούς τόνους, αν οι υπόλοιπες αποχρώσεις είναι σκούρες ή το αντίστροφο. Στην κρεβατοκάμαρα, σας προτείνουμε επιπλέον να προσέξετε και το ταίριασμα του χαλιού με τα υφάσματα, δηλαδή τα σεντόνια, τα μαξιλάρια και τις παπλωματοθήκες. Αν αυτά έχουν διάφορα χρώματα και μοτίβα, το χαλί πρέπει να είναι μονόχρωμο και σε ουδέτερο χρώμα, για να μη δημιουργηθεί ένα υπερβολικό αποτέλεσμα.

Μέγεθος

Το πρόβλημα με την κρεβατοκάμαρα είναι ότι πρόκειται για ένα δωμάτιο χωρίς πολύ ελεύθερο χώρο, μιας και κυριαρχεί το κρεβάτι. Έτσι, το κενό στο δάπεδο είναι μικρό, οπότε δεν μπορούν να μπουν μεγάλα τετράγωνα χαλιά, παρά μόνο αν υπάρχει αρκετός χώρος στην μπροστινή πλευρά του κρεβατιού. Μια καλή λύση είναι να βάλετε πολλά μακρόστενα χαλιά περιμετρικά του κρεβατιού, δίνοντας μια μοντέρνα αίσθηση στο χώρο. Οι φλοκάτες, οι οποίες βγαίνουν σε διάφορα μεγέθη, είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή.

Σχέδιο

Τα σχέδια στα χαλιά εξαρτώνται κυρίως από το ύφος της διακόσμησης. Στις κλασικές κρεβατοκάμαρες, ταιριάζουν χαλιά με κλασικά ή οριεντάλ σχέδια, ενώ στις μοντέρνες πιο μοντέρνα χαλιά με γεωμετρικά μοτίβα. Ωστόσο, αυτός ο κανόνας που ισχύει και για το σαλόνι χρειάζεται προσοχή στο υπνοδωμάτιο, επειδή τα έντονα μοτίβα δεν έρχονται και πολύ σε ισορροπία με την πιο χαλαρή διάθεση αυτού του δωματίου. Έτσι, είναι προτιμότερο να επιλέξετε μονόχρωμα χαλιά ή χαλιά σε αδρές γραμμές, όπως τα ριγέ.

Μέρος

Στο υπνοδωμάτιο, οι επιλογές για το σημείο, στο οποίο θα βάλετε το χαλί ή τα χαλιά, δεν είναι πολλές. Είτε μπροστά είτε στο πλάι του κρεβατιού. Στις κρεβατοκάμαρες ζευγαριών, δύο χαλιά, το καθένα από τη μία πλευρά του κρεβατιού, θα δώσει την αίσθηση της συμμετρίας. Πάντως, όπου και αν τα βάλετε, καλό είναι να ελέγξετε ότι ανοίγουν οι πόρτες και τα συρτάρια. Γι’ αυτό, το να έχετε μετρήσει όλες τις διαστάσεις, πριν αγοράσετε χαλί, είναι πολύ σημαντικό.