φακοι επαφης

Φακοί επαφής: 5 προφυλάξεις που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε πριν αρχίσετε να τους χρησιμοποιείτε

Οι φακοί επαφής είναι πράγματι πολύ βολικοί. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως τα γυαλιά σας σπάσουν ή θολώσουν, αν κάνετε κάποια δραστηριότητα, στην οποία αυτά δεν είναι και ό,τι καλύτερο, ενώ παράλληλα σας δίνουν τη δυνατότητα να φοράτε όποια γυαλιά ηλίου θέλετε, χωρίς να χρειαστεί να τα παραγγείλετε με το βαθμό σας. Για πολλούς ανθρώπους, μάλιστα, το να φοράνε φακούς αντί για γυαλιά είναι και σπουδαίο ζήτημα αισθητικής και εμφάνισης. Αν, λοιπόν, πήρατε την απόφαση να το γυρίσετε σε φακούς επαφής πολύ καλά κάνατε, όμως καλό είναι επίσης να γνωρίζετε και τις απαραίτητες προφυλάξεις και κανόνες υγιεινής που πρέπει να ακολουθείτε, αν δεν θέλετε να ταλαιπωρηθείτε με μολύνσεις στο μάτι. Αν οι προφυλάξεις αυτές μπουν στην καθημερινή σας ρουτίνα, τότε δεν έχετε να φοβάστε τίποτα.

Πλύσιμο των χεριών

Ποτέ μην ακουμπήσετε τους φακούς επαφής χωρίς να έχετε πλύνει προηγουμένως τα χέρια σας πολύ σχολαστικά. Στα χέρια μας υπάρχουν χιλιάδες μικρόβια, τα οποία αν εισέλθουν στο μάτι μέσω του φακού μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές φλεγμονές στο μάτι.

Υγρό και θήκη των φακών

Πολύ σημαντικό είναι, επίσης, να ακουμπάτε οτιδήποτε έχει σχέση με τους φακούς, όπως τη θήκη τους, με καθαρά χέρια. Το υγρό, στο οποίο φυλάσσονται οι φακοί επαφής μέσα στη θήκη τους, πρέπει να αντικαθίσταται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και όχι να αναπληρώνεται, όπως συχνά συνηθίζεται. Επίσης, υπάρχουν ειδικά υγρά απολύμανσης, με τα οποία πρέπει να πλένεται η θήκη ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

φακοι επαφης

Μην κοιμάστε με τους φακούς

Όταν συνηθίσετε τους φακούς επαφής, δεν θα σας ενοχλούν καθόλου, κάτι το οποίο σε γενικές γραμμές είναι τέλειο. Ο κίνδυνος κρύβεται, όμως, στον ύπνο. Το να ξεχαστείτε και να κοιμηθείτε με τους φακούς έστω και για λίγες ώρες είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, αφού το μάτι δε θα λαμβάνει το απαραίτητο οξυγόνο και μπορούν να προκληθούν σοβαρές βλάβες στον κερατοειδή λόγω της ελλιπούς οξυγόνωσής του.

Βάψιμο ματιών

Το βάψιμο των ματιών και γενικά του προσώπου στις γυναίκες που φορούν φακούς δεν είναι απαγορευτικό, όμως θέλει και αυτό προσοχή. Οι φακοί επαφής πρέπει να φοριούνται, πριν ξεκινήσει το βάψιμο, και να αφαιρούνται, προτού αρχίσετε να ξεβάφεστε. Έτσι, θα διασφαλίσετε ότι δεν θα ξεφύγει κάποιο υπόλειμμα που θα μπει στο μάτι και θα το μολύνει.

Συχνή αντικατάσταση

Η πιθανότητα φλεγμονής στο μάτι είναι δυστυχώς αυξημένη σε όσους φορούν φακούς επαφής. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι η συχνή αντικατάσταση των φακών μπορεί να προλάβει αυτό το ενδεχόμενο. Μελέτες έχουν δείξει ότι η πιθανότητα αγγίζει τα ποσοστά του γενικού πληθυσμού στους ημερήσιους φακούς. Γι’ αυτό, σας προτείνουμε να προτιμάτε τους ημερήσιους φακούς ή έστω αυτούς που είναι κατασκευασμένοι για μικρό χρονικό διάστημα και φυσικά να τους αλλάζετε σύμφωνα με τις οδηγίες τους.