κωπηλατική

Κωπηλατική: πώς να τη χρησιμοποιήσετε για να γυμναστείτε αποτελεσματικά

Η κωπηλατική μηχανή είναι ένας μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας που αποκτάει όλο και μεγαλύτερη δημοφιλία τα τελευταία χρόνια ανάμεσα σε αθλητές προχωρημένους και μη. Αν ο διάδρομος σας φαίνεται βαρετός, το ελλειπτικό δεν ταιριάζει στις κινήσεις που έχετε συνηθίσει να κάνετε και το ποδήλατο σας μοιάζει πολύ εύκολο, τότε ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε την κωπηλατική. Αν αναρωτιέστε πώς και γιατί να τη χρησιμοποιήσετε, διαβάστε εδώ όσα χρειάζεται να ξέρετε, για να την εντάξετε στο πρόγραμμα γυμναστικής σας και να δείτε θεαματικά αποτελέσματα.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματά της;

Η κωπηλατική συνδυάζει δύο στοιχεία που μοιάζουν εκ πρώτης όψεως ασύμβατα: την αεροβική γυμναστική με τη μυϊκή ενδυνάμωση. Πράγματι, τα περισσότερα μηχανήματα γυμναστικής κάνουν ή το ένα ή το άλλο κατά κύριο λόγο. Ο διάδρομος, το ελλειπτικό και το ποδήλατο συμβάλλουν κυρίως στην αύξηση των καρδιακών παλμών βοηθώντας στην καύση λίπους (χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι δεν τονώνουν και κάποιες μυϊκές ομάδες). Από την άλλη, τα βάρη είναι τα πλέον κατάλληλα για αύξηση μυϊκού όγκου, όμως όχι για αεροβική άσκηση. Έτσι, ιδανικά, αν κάποιος θέλει να κάψει λίπος και να ενδυναμώσει το μυϊκό του σύστημα, θα πρέπει να συνδυάζει τα αεροβικά μηχανήματα με ασκήσεις σε βάρη. Η κωπηλατική καταφέρνει, όμως, να ισορροπήσει και τα δύο είδη γυμναστικής, αφού προσφέρει τόσο αερόβια άσκηση όσο και ενδυνάμωση πολλών μυϊκών ομάδων. Βασικό, επίσης, πλεονέκτημά της είναι ότι δεν καταπονεί τις αρθρώσεις, πράγμα για το οποίο έχουν κατηγορηθεί άλλα μηχανήματα, όπως ο διάδρομος και το ποδήλατο.κωπηλατικη ασκηση

 

Πώς γίνεται η άσκηση;

Η κωπηλατική αναπαριστά την άσκηση που γίνεται όταν κάποιος κωπηλατεί, φυσικά χωρίς κουπιά και νερό! Αρχικά, πιάνετε τις δύο λαβές στο μπροστινό μέρος κάθετα και τις φέρνετε οριζόντια. Τα πόδια είναι λυγισμένα ακουμπώντας στο κάτω μέρος της κωπηλατικής. Η άσκηση περιλαμβάνει δυο ταυτόχρονες κινήσεις. Από τη μία, τραβάτε με τα χέρια τις λαβές και από την άλλη σπρώχνετε με τα πόδια τεντώνοντάς τα.

Ποιες μυϊκές ομάδες γυμνάζονται;

Η κωπηλατική έχει το εξαιρετικό πλεονέκτημα ότι γυμνάζει πολλές μυϊκές ομάδες αποτελεσματικά. Από τη μία, γυμνάζονται τα χέρια και οι καρποί καθώς τραβούν τις λαβές, όμως μεγάλο ρόλο σε αυτή την κίνηση παίζει και η πλάτη, η οποία γυμνάζεται ολόκληρη μέχρι και τους ώμους. Παράλληλα, συμμετέχουν οι κοιλιακοί και οι θωρακικοί μύες. Επιπλέον, γυμνάζονται και οι μύες των ποδιών, κυρίως δε οι τετρακέφαλοι και οι γλουτιαίοι.

κωπηλατικη μηχανημα

Κωπηλατική και πρόγραμμα γυμναστικής

Η κωπηλατική μπορεί να αποτελεί τη βασική σας γυμναστική, ειδικά να είστε αρχάριοι, αφού θα σας βοηθήσει να αυξήσετε την αντοχή σας και να ενδυναμώσετε σε ένα πρώτο στάδιο το μυϊκό σας σύστημα. Η διάρκεια της εκγύμνασης πρέπει να ανεβαίνει σταδιακά, αλλά αν καταφέρετε να την φτάσετε στη μισή ώρα είστε σε πολύ καλό δρόμο. Για πιο προχωρημένους αθλητές, η κωπηλατική μπορεί να ανοίγει και να κλείνει το πρόγραμμα γυμναστικής. Έτσι, μπορείτε να ξεκινάτε με διατάσεις, 5 λεπτά κωπηλατική, να κάνετε τις ασκήσεις σας με τα βάρη και ύστερα πάλι κωπηλατική για 5 λεπτά σε χαλαρό ρυθμό και διατάσεις για αποθεραπεία.

Similar Posts