MEDICAHELLAS - Επαγγελματικός Εξοπλισμός - Επαγγελματική Κουζίνα

Ο επαγγελματικός εξοπλισμός «κλειδί» επιτυχίας

Ο επαγγελματικός εξοπλισμός, ως θεμελιώδες στοιχείο για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία μιας επιχείρησης, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Μια ιδιαίτερη κατηγορία αποτελούν οι μονάδες επεξεργασίας τροφίμων, αφού πρόκειται για παραγωγή προϊόντων που σχετίζονται άμεσα με την υγεία μας. Αυτό έχει να κάνει είτε πρόκειται για ένα ταπεινό κρεοπωλείο ή παντοπωλείο της γειτονιάς είτε για μια τεράστια εργαστηριακή μονάδα.

Επαγγελματικός εξοπλισμός και διατροφή

Ο επαγγελματικός εξοπλισμός «στήνεται» με βάση τους ρητούς κανόνες που εκπορεύονται από κοινοτικές οδηγίες. Τα  πάντα λειτουργούν στην κατεύθυνση της προστασίας του πελάτη – καταναλωτή, της υγείας του μέσω της εξασφάλισης καθαρής και ανόθευτης τροφής.

MEDICAHELLAS - Επαγγελματικός Εξοπλισμός - Επαγγελματικές Κουζίνες

Ο επαγγελματικός εξοπλισμός, για μονάδες επεξεργασίας κρέατος και ειδών διατροφής, περιλαμβάνει μια ευρεία ποικιλία προϊόντων, αναλώσιμων, παγίων, πάγκων κοπής και μηχανημάτων. Σε αυτήν την «αλυσίδα» μπορούμε να συμπεριλάβουμε και τις σύγχρονες ζυγαριές ετικέτας, καθώς και ηλεκτρονικές συσκευές τυποποίησης προϊόντων, ώστε ο καταναλωτής που θα παραλάβει το διατροφικό παρασκεύασμα που θα επιλέξει, να γνωρίζει στοιχεία γύρω από αυτό, προέλευση, υλικά κτλ.

Επαγγελματικά μαχαίρια

Τα επαγγελματικά μαχαίρια εντάσσονται και αυτά στους ευρωπαϊκούς κανόνες. Οι κατασκευαστές θα πρέπει να έχουν φροντίσει ώστε η λάμα να είναι από ανοξείδωτο ατσάλι και η λαβή από πλαστικό ή έστω βακελίτη. Αυτό ισχύει και για τους πάγκους κοπής, τεμαχισμού και επεξεργασίας των ειδών διατροφής. Πιο εξειδικευμένα, σε ο,τι αφορά το πλαστικό ισχύουν οι εξής χρωματικοί συνδυασμοί:

  • Κόκκινο, όταν πρόκειται για ερυθρό κρέας.
  • Κίτρινο, για πουλερικά.
  • Πράσινο, για τα λαχανικά.
  • Μπλε, για τα ψαρικά και τα θαλασσινά.
  • Λευκό, το οποίο είναι για τα λοιπά είδη , ως «ουδέτερο».

Medicahellas.gr - Επαγγελματικός Εξοπλισμός - Μαχαίρια

Επαγγελματική ένδυση και υπόδηση

Ιδιαίτερη πρέπει να είναι η προσοχή που πρέπει να δίδεται και στους ενδυματολογικούς κανόνες των εργαζομένων. Αυτό αφορά τόσο στην ένδυση όσο και και στην υπόδηση. Τα ανατομικά υποδήματα δεν αφορούν μόνο παθήσεις ή προσωπική φροντίδα. Η χρήση τους στον εργαστηριακό χώρο, κατά τη διαδικασία παρασκευής και επεξεργασίας τροφίμων επίσης διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες. Τα επαγγελματικά υποδήματα διαθέτουν συγκεκριμένες προδιαγραφές, είναι κατασκευασμένα από δέρμα ή δερματίνη, ενώ στο μπροστινό μέρος θα πρέπει να έχει ήδη τοποθετηθεί εσωτερικά «προστατευτικό σίδερο».

 

MEDICAHELLAS - Επαγγελματική Υπόδηση - Επαγγελματική Μπότα

 

Η είσοδος στο χώρο παρασκευής και επεξεργασίας τροφίμων προβλέπεται για τα άτομα που φορούν μπλούζα ή ποδιά προστασίας. Αυτή τις περισσότερες φορές είναι πλαστική, ελαφρού ή βαρέως τύπου, ή από ύφασμα. Το σύνηθες χρώμα είναι το λευκό. Τώρα τελευταία ωστόσο «κερδίζουν έδαφος» το κόκκινο και το μαύρο. Υπάρχουν και οι ποδιές μιας χρήσης, οι οποίες καλύπτουν όλο το σώμα. Στα χέρια φοριούνται «μανσέτες» και γάντια από λατέξ, βινύλιο ή νιτρύλιο, λευκό μπλε ή μαύρο.

Medicahellas.gr - Επαγγελματικός Εξοπλισμός - Στολές Μαγείρων

Ο επαγγελματικός εξοπλισμός θεωρείται πολύ σημαντικός για μια επιχείρηση, σε όλα τα στάδια επεξεργασίας, τυποποίησης, συσκευασίας και παραγωγής τροφίμων. Τα κατάλληλα εργαλεία, τα επαγγελματικά μαχαίρια, τα είδη επαγγελματικής ένδυσης, τα ανατομικά παπούτσια και γενικά οι συνθήκες εργασίας θα φέρουν και τα ανάλογα αποτέλεσμα με βάση τις απαιτήσεις του σύγχρονου καταναλωτικού κοινού.