Ανδρικά χέρια με επαγγελματικό μαχαίρι chef

Πως να διατηρήσετε τα μαχαίρια σεφ σε άριστη κατάσταση με 3 εύκολους τρόπους

Τα μαχαίρια σεφ είναι απαραίτητο εργαλείο για κάθε εργαζόμενο σε καταστήματα εστίασης ή στη βιομηχανία τροφίμων. Κάθε σεφ γνωρίζει πως χωρίς αυτά το έργο του είναι εξαιρετικά δύσκολο, και γι αυτό είναι κανόνας το να επενδύουν σε μαχαίρια σεφ υψηλής ποιότητας και ανθεκτικότητας. Εκτός όμως από μια καλή αγορά, είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι αυτού του χώρου πως να συντηρούν και να καθαρίζουν τα μαχαίρια τους για να αντέξουν περισσότερο στο πέρασμα του χρόνου.

Παρακάτω θα δούμε μερικά απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να διατηρήσετε τα μαχαίρια σεφ στη βέλτιστη κατάσταση που μπορείτε.

1. Προσέξτε την καθημερινή φροντίδα

Αν θέλετε τα μαχαίρια σεφ να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση, έχει τεράστια σημασία η σωστή τους χρήση αλλά και η καθημερινή τους φροντίδα. Βεβαιωθείτε λοιπόν πως μετά την κάθε χρήση, τα μαχαίρια σας να είναι στεγνά και καθαρά. Είναι σημαντικό να τα πλένετε στο χέρι με ζεστό νερό και ήπιο σαπούνι για τα πιάτα, ενώ πρέπει να αποφύγετε το τρίψιμο με σκληρά σφουγγάρια. Σε καμία περίπτωση μην τοποθετείτε τα μαχαίρια σεφ στο πλυντήριο ή να τα αφήνετε να μουλιάσουν στο νερό. Για να τα στεγνώσετε, χρησιμοποιήστε μια μαλακή, απορροφητική πετσέτα ή χαρτί κουζίνας. Συνίσταται να αποθηκεύετε τα μαχαίρια σεφ σε μια μαγνητική, ξύλινη επιφάνεια πάνω από τον πάγκο της κουζίνας, ή να τα τυλίγετε στην ειδική θήκη μαχαιριών.

Επαγγελματικά μαχαίρια επάνω σε μαγνήτη

Σωστή φύλαξη επαγγελματικών μαχαιριών / Unsplash.com

2. Δώστε ιδιαίτερη σημασία στα μαχαίρια από χάλυβα άνθρακα

Κάποια μαχαίρια είναι κατασκευασμένα από χάλυβα άνθρακα, ένα υλικό που χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα για να παραμείνει σε καλή κατάσταση. Ο χάλυβας άνθρακα αντιδρά έντονα σε όξινα προϊόντα. Άρα, πρέπει να θυμάστε να ξεπλένετε και να στεγνώνετε τη λεπίδα του μαχαιριού σας κάθε φορά που κόβετε κάποιο όξινο τρόφιμο (λεμόνι, ντομάτα, κρεμμύδι, κ.α.) Αν το παραλείψετε τα μαχαίρια σεφ από χάλυβα άνθρακα θα αρχίσουν να διαβρώνονται, και η λεπίδες τους θα χαλάσουν σύντομα. Είναι θεμιτό να λαδώνετε κάθε φορά τη λεπίδα, μετά από κάθε πλύσιμο και στέγνωμα. Φυσικά, θα πρέπει να επιλέξετε κάποιο λάδι ασφαλές για κατανάλωση, και όχι χημικά σκευάσματα. Μια μόνο σταγόνα πάνω στη λεπίδα αρκεί, απλώς απλώστε την ομοιόμορφα με μια καθαρή πετσέτα, και έπειτα απομακρύνετε τυχόν περίσσια ποσότητα.

Κοπή κράτος με επαγγελματικό μαχαίρι από έναν άνδρα με μαύρη ποδιά

Αιχμηρά αποτελεσματικά μαχαίρια σεφ / Unsplash.com

3. Μην ξεχνάτε τη συντήρηση

Ακόμα και αν τροχίζετε μόνοι σας τα μαχαίρια σεφ, είναι καλό να φροντίζετε για το επαγγελματικό τους τρόχισμα τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Φυσικά, αν δε γνωρίζετε πως να το κάνετε μόνοι σας, θα πρέπει να απευθύνεστε σε ειδικούς πολύ συχνότερα. Αν παραλείψετε να τροχίσετε τη λεπίδα του μαχαιριού σας, αυτό δε θα κόβει αποτελεσματικά, και έτσι εσείς θα δυσανασχετείτε όταν εκτελείτε τα καθήκοντά σας. Ωστόσο, προτιμήστε απλές μεθόδους τροχίσματος και όχι με ζώνη ή μηχάνημα, καθώς αυτές οι τεχνικές είναι αρκετά έντονες και δε θα πετύχετε το φίνο κόψιμο που απαιτούν οι λεπίδες των μαχαιριών σεφ.

Μαχαίρι σεφ επάνω σε επιφάνεια κοπής με λαχανικά δίπλα

Χρόνια χρήση μαχαιριού σεφ με σωστή συντήρηση / Unsplash.com

Βρείτε το δικό σας εξοπλισμό και ρουχισμό κουζίνας στο Medica Hellas / Δημητρακάκη 25 & Τρανταλλίδου, Ρέθυμνο.