Μετάδοση σήματος συναγερμού: οι 3 επιλογές που έχουμε
Τα συστήματα συναγερμού έχουν το χαρακτηριστικό ότι ενεργοποιούν τη σειρήνα, όταν κάποιο εξωτερικό ερέθισμα ανιχνευτεί από τις αντίστοιχες συσκευές, είτε αυτές είναι ραντάρ εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου είτε μαγνητικές επαφές στις πόρτες ή τα παράθυρα. Το σήμα που προκύπτει από την ενεργοποίηση του συναγερμού είναι κατά βάση ηχητικό, μπορεί όμως να είναι και φωτεινή σήμανση. Ήδη σε αυτή τη φάση, το σήμα λειτουργεί αποτρεπτικά, αφού τρομάζει και αποπροσανατολίζει τους επίδοξους διαρρήκτες και ειδοποιεί τους περιοίκους και τους ιδιοκτήτες, εφόσον αυτοί είναι μέσα στο ακίνητο. Το ζήτημα, όμως, γίνεται πιο πολύπλοκο, όταν απλά η αναπαραγωγή του σήματος δεν αρκεί. Αυτό μπορεί να συμβαίνει όταν το ακίνητο είναι σε απομονωμένη περιοχή ή όταν οι ιδιοκτήτες λείπουν. Σε κάθε περίπτωση, το να χτυπήσει απλώς ο συναγερμός δεν εγγυάται ότι ο διαρρήκτης θα αποθαρρυνθεί. Υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο οι κλέφτες να αγνοήσουν τη σειρήνα ή ακόμα χειρότερα να τη ρίξουν μέσα σε νερό, ώστε να μην ακούγεται ο ήχος της και να καταστραφεί.
Τότε, τι μπορεί να κάνει ο ιδιοκτήτης κάποιου σπιτιού ή επιχείρησης, για να προστατεύσει αποτελεσματικά το χώρο του; Η λύση ονομάζεται μετάδοση του σήματος του συναγερμού, ώστε να λαμβάνουν γνώση οι αρμόδιοι για την πιθανή διάρρηξη και να επιτυγχάνεται πλήρης προστασία. Το σήμα που μεταδίδεται μπορεί μάλιστα να φέρει ορισμένα χαρακτηριστικά, έτσι ώστε αυτός που το λαμβάνει να γνωρίζει αν πρόκειται για διάρρηξη, πυρκαγιά, πλημμύρα ή αφόπλιση υπό απειλή. Τρεις είναι οι τρόποι για μετάδοση του σήματος των συναγερμών.
Σύνδεση με κέντρο παρακολούθησης
Το σύστημα συναγερμού μπορεί να συνδέεται μέσω τηλεφωνικής γραμμής με κέντρο παρακολούθησης που δουλεύει σε 24ώρη βάση. Έτσι, αν ο συναγερμός χτυπήσει ειδοποιείται αμέσως το κέντρο, το οποίο αρχικά παίρνει τηλέφωνο τον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Αυτός μπορεί να επιβεβαιώσει ότι πρόκειται για ψευδοσυναγερμό ή ότι ο συναγερμός ενεργοποιήθηκε από δικό του λάθος, δίνοντας συγκεκριμένους κωδικούς, ώστε να γίνει η ταυτοποίησή του τηλεφωνικά. Αν η ταυτοποίηση δεν μπορεί να γίνει, αν ο ιδιοκτήτης βρίσκεται σε άλλο σημείο ή αν βρίσκεται μέσα στο σπίτι απειλούμενος, τότε με την έγκρισή του ή ακόμα και χωρίς την έγκρισή του, αν εκείνος δεν σηκώνει το τηλέφωνο, το κέντρο ειδοποιεί την αστυνομία. Το ετήσιο κόστος για αυτή την υπηρεσία είναι πολύ χαμηλό και αποτελεί την πλέον συνηθισμένη λύση.
Ασύρματη τηλεμετάδοση
Το σήμα του συναγερμού μπορεί να μεταδοθεί και ασύρματα, εφόσον έχουν τοποθετηθεί σε κατάλληλα σημεία ο πομπός και ο δέκτης. Αυτή η μετάδοση έχει το πλεονέκτημα ότι δεν μεσολαβεί τηλεφωνική γραμμή, η οποία μπορεί θεωρητικά να κοπεί από το διαρρήκτη, όμως έχει το μειονέκτημα του υψηλού κόστους.
Εξωκείμενη ευθεία
Με τον τρόπο αυτό μετάδοσης χρησιμοποιείται η τηλεφωνική γραμμή, έτσι ώστε να ειδοποιηθεί απευθείας το πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα της περιοχής χωρίς να μεσολαβούν τρίτοι, όπως το κέντρο παρακολούθησης, και να αποφεύγεται έτσι πιθανή καθυστέρηση. Αν και η λύση αυτή δεν απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό και άρα αρχικά δεν έχει μεγάλο κόστος, τελικά δεν προτιμάται από πολλούς χρήστες, επειδή αυξάνει κατά πολύ το μηνιαίο πάγιο στον πάροχο τηλεφωνίας.