Drones : Μυστικά για αρχάριους

Τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα ή drones όπως είναι η πιο διαδεδομένη ονομασία στο ευρύ κοινό, πολλαπλασιάζονται στον ουρανό. Αυτό σημαίνει πως η τεχνολογία αποκτά μεγαλύτερο κοινό και πως η χρήση τους αρχίζει να γίνεται η νέα… μανία! Τα drones χρησιμοποιούνται ήδη σε πολλούς τομείς, όπως στον στρατό, στην τηλεόραση, τον κινηματογράφο, στις μεταφορές και σε άλλες εναέριες υπηρεσίες, ενώ υπάρχουν μοντέλα που έρχονται απλά για να προσφέρουν ατελείωτη διασκέδαση. Χάρη στη μεγάλη ποικιλία οχημάτων, μεγεθών και φυσικά τιμών δίνεται η δυνατότητα και σε αρχάριους να δοκιμάσουν το «άθλημα». Διαβάστε ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ενταχθείτε στην εναέρια «μανία».

eidi-drones

Τα είδη των drone

Τα είδη των drones χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: με σταθερές πτέρυγες, όπως τα αεροπλάνα και με έλικες όπως τα ελικόπτερα. Όσον αφορά στον προσδιορισμό του αριθμού των κινητήρων ή ελίκων που ενσωματώνουν, χρησιμοποιείται ο όρος Multicopter ή Multirotor και διαχωρίζονται σε Quadcopter / τετρακόπτερα (με 4 έλικες), Hexacopter (6 έλικες), Octacopter κ.ο.κ. Επίσης χωρίζονται σε αυτά που χρησιμοποιούνται ως παιχνίδια και εκείνα με την κάμερα που αντίστοιχα χωρίζονται σε άλλες υποκατηγορίες με βάση τις ικανότητές τους.

 Επιλέξτε μία οικονομική λύση για πρώτο drone

Το πιο ιδανικό ξεκίνημα για έναν αρχάριο χρήστη είναι ένα επιλέξει ένα ασφαλές, εύκολο στη χρήση drone. Επένδυσε σε ένα μικρότερο μοντέλο που θα σε βοηθήσει να μάθεις πώς να το χειρίζεσαι και θα σου δώσει μια ιδέα για το χρόνο αντίδρασης πριν από τη μετάβαση σε μεγαλύτερα και πιο πολύπλοκα drones. Για παράδειγμα, μια προσιτή επιλογή είναι τα Parrot Rolling Mini Drones, τα οποία ενσωματώνουν τρεις αισθητήρες που κάνουν πανεύκολο τον χειρισμό και ιδιαίτερα σταθερό.

drones-se-anoixto-xwro

Προτίμησε ανοιχτούς χώρους

Οι πρώτες σου πτήσεις θα πρέπει να γίνονται σε όσο γίνεται πιο ασφαλές περιβάλλον για να αποφύγεις τυχόν ατυχήματα. Προτίμησε μεγάλες ανοικτές περιοχές με όσο λιγότερα δέντρα γίνεται, όπως ένα πάρκο ή ένα γήπεδο, όπου δεν θα υπάρχουν άνθρωποι και ηλεκτροφόρα καλώδια.

Μπες στο παιχνίδι

Είναι απίστευτος ο ενθουσιασμός που θα νιώσεις όταν καταφέρεις να χειρίζεσαι άψογα το drone σου. Μπροστινά flips, πλαϊνά loops, περιστροφές, και άλλοι ελιγμοί, είναι μοναδική εμπειρία. Ωστόσο, για να μπορέσεις να φτάσεις σε αυτό το επίπεδο ικανότητας χρειάζεται αρκετή εξάσκηση. Το πιο ιδανικό ξεκίνημα είναι να αρχίσεις εξάσκηση με σύντομες πτήσεις, σε χαμηλό υψόμετρο (από 1,5 μέτρο για λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια να αυξάνεις σταδιακά ανά 1,5 μέτρο). Μπορείς επίσης να δημιουργήσεις σημεία προσγείωσης (π.χ. να σχηματίσεις δύο «Χ») στο έδαφος για να μάθεις να προσγειώνεις και να απογειώνεις με ακρίβεια το drone σου.

oikonomika-drones

Κανόνες πτήσης και ασφάλεια

Καταρχήν οι πιο σημαντικοί κανόνες είναι πως το μέγιστο ύψος που επιτρέπεται να πετάξει ένα drone είναι τα 121 μέτρα, ο χειριστής πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 3 χλμ από κάποιο αεροδρόμιο και να διατηρεί οπτική επαφή με το αερομοντέλο του σε όλη της διάρκεια της πτήσης. Σημαντική σημείωση από το ΦΕΚ είναι ότι απαγορεύεται η πτήση άνωθεν, πλησίον ή εντός στρατιωτικών εγκαταστάσεων και αρχαιολογικών χώρων, ενώ το πιο σημαντικό είναι η απαγόρευση πτήσεων άνωθεν ή πλησίον κατοικημένων περιοχών .