καρπα

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους απινιδωτές και την ΚΑΡΠΑ

Η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και η παροχή ηλεκτρικού σοκ με αυτόματους απινιδωτές είναι οι δύο μοναδικοί τρόποι να βοηθήσετε έναν ασθενή με αιφνίδια καρδιακή ανακοπή να επιβιώσει.

Διαβάστε παρακάτω τις απαντήσεις στις κυριότερες ερωτήσεις για αυτά τα δύο τόσο σημαντικά ζητήματα, ώστε να είστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση που κάποιος άνθρωπος χρειαστεί τη βοήθειά σας.

Τι είναι η καρδιακή ανακοπή;

Η καρδιακή ανακοπή συμβαίνει όταν η καρδιά σταματά ξαφνικά να αντλεί αίμα από το σώμα. Σε αυτή την περίπτωση, ο θάνατος μπορεί να επέλθει μέσα σε λίγα λεπτά.

Πώς ξέρω αν κάποιος έχει πάθει καρδιακή ανακοπή;

Δεν μπορείτε να γνωρίζετε με βεβαιότητα, όμως ένας αυτόματος απινιδωτής θα αναλύσει τον καρδιακό ρυθμό και θα βγάλει το πόρισμα. Πάντως, ορισμένα σημάδια που μπορείτε να αξιολογήσετε και εσείς είναι ότι το άτομο δεν ανταποκρίνεται, δεν κινείται και δεν αναπνέει κανονικά. Με αυτά τα συμπτώματα, είναι πολύ πιθανό να έχει υποστεί καρδιακή ανακοπή.

Τι κάνει η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση;

Η ΚΑΡΠΑ αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης του ασθενούς, καθώς διασφαλίζει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και τα ζωτικά όργανα. Επίσης, αυξάνει την πιθανότητα να επιτύχει η ανάνηψη μετά την απινίδωση.

Η καρδιακή ανακοπή είναι ίδια με την καρδιακή προσβολή;

Όχι, ο όρος καρδιακή προσβολή χρησιμοποιείται συχνά κατά λάθος, για να περιγράψει ένα καρδιακό επεισόδιο. Η καρδιακή προσβολή συμβαίνει όταν λόγω εμφράγματος το αίμα δεν φτάνει στην καρδιά. Η καρδιακή προσβολή μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανακοπή, αλλά όχι απαραίτητα. Επίσης, αν κάποιος πάθει καρδιακή προσβολή, διατηρεί τις αισθήσεις του σε αντίθεση με την καρδιακή ανακοπή.

Γιατί να μην περιμένω απλώς ένα ασθενοφόρο χωρίς να κάνω κάτι;

Το να καλέσετε το 166 είναι ζωτικής σημασίας, για να έρθει γρήγορα επαγγελματική βοήθεια. Ωστόσο, για κάθε λεπτό που περνά χωρίς ΚΑΡΠΑ και απινίδωση, οι πιθανότητες επιβίωσης του ασθενούς μειώνονται κατά 10%.

απινιδωτές

Τι είναι ο απινιδωτής;

Ο απινιδωτής είναι μια πολύ ασφαλής και εύχρηστη ηλεκτρονική συσκευή, σχεδιασμένη για χρήση ακόμα και από έναν απλό άνθρωπο χωρίς ιατρικές γνώσεις. Διαβάζει αυτόματα τον καρδιακό ρυθμό και διαγιγνώσκει αν απαιτείται ηλεκτρικό σοκ για την αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας της καρδιάς. Εάν απαιτείται, ο απινιδωτής θα σας δώσει οδηγίες για το πώς να το κάνετε ή θα το κάνει μόνος του, εφόσον είναι εντελώς αυτόματος.

Είναι οι αυτόματοι απινιδωτές εύχρηστοι;

Ναι, έχουν σχεδιαστεί για χρήση από απλούς ανθρώπους χωρίς εκπαίδευση. Οι αυτόματοι απινιδωτές χρησιμοποιούν μια σειρά εικόνων και ήρεμων φωνητικών μηνυμάτων για καθοδήγηση του χειριστή σε όλη τη διαδικασία, βήμα προς βήμα.

Είναι οι απινιδωτές επικίνδυνοι εάν χρησιμοποιούνται από μη ιατρικό επαγγελματία;

Όχι, οι αυτόματοι απινιδωτές έχουν σχεδιαστεί για χρήση από οποιονδήποτε. Εσείς δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα παραπάνω. Ο απινιδωτής θα αναλύσει τον καρδιακό ρυθμό και θα συστήσει την απινίδωση, μόνο στην περίπτωση που είναι απαραίτητη και μόνο τότε.

Η μόνη περίπτωση να προκαλέσετε ζημιά με τον απινιδωτή είναι με το να ΜΗΝ τον χρησιμοποιήσετε, αφού χωρίς ΚΑΡΠΑ και απινίδωση ο ασθενής κατά πάσα πιθανότητα θα έχει πεθάνει μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο.

Μπορεί ένας απινιδωτής να προκαλέσει πρόβλημα στον χειριστή;

Όχι. Δεν έχει υπάρξει ποτέ αναφορά για διασώστη που παθαίνει το οτιδήποτε χρησιμοποιώντας αυτόματο απινιδωτή.

Similar Posts