Τα παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης

Η κρητική κουζίνα είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι στην Κρήτη βρίσκονται μερικοί από τους γηραιότερους ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη. Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει με διάφορες μελέτες τα οφέλη της κρητικής διατροφής, που μαγεύει όσους τη γεύονται. Αν σκέφτεστε κι εσείς να επισκεφθείτε την Κρήτη, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι πολλά από τα παραδοσιακά προϊόντα της κρητικής κουζίνας, πολλά από τα πιάτα που θα απολαύσετε σε κάποιο τοπικό εστιατόριο, πωλούνται σε διάφορα μαγαζιά σε όλο το νησί και μάλιστα σε συσκευασίες που επιτρέπουν τη μεταφορά τους και τη διατήρησή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτά, λοιπόν, είναι τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης που πρέπει οπωσδήποτε να πάρετε πριν γυρίσετε στη βάση σας.

 

Τσικουδιά

Η τσικουδιά ή όπως αποκαλείται σε κάποια ορεινά χωριά της Κρήτης ρακή είναι η κρητική εκδοχή του τσίπουρου, το αλκοολούχου ποτού που περιέχει αλκοόλ πάνω από 40%. Όπου και να πάτε, θα σας κερνούν τσικουδιά και σίγουρα θα τη λατρέψετε ως χωνευτικό μετά το φαγητό. Πριν φύγετε, μπορείτε να αγοράσετε είτε χύμα είτε τυποποιημένη τσικουδιά, για να θυμάστε τις αξέχαστες διακοπές σας.

τσικουδια

Θυμαρίσιο μέλι

Η ποιότητα του μελιού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη βιοποικιλότητα του μέρους, όπου ζουν οι μέλισσες. Βουνά και πεδιάδες με πολλά λουλούδια και δέντρα δημιουργούν ξεχωριστό άρωμα και γεύση στο μέλι. Το θυμαρίσιο μέλι της Κρήτης συγκεντρώνεται από το βουνό του Ψηλορείτη, ένα μέρος που είναι προστατευόμενο σε όλη την Ευρώπη χάρη στα πολλά και ξεχωριστά είδη χλωρίδας και πανίδας, κάποια από τα οποία εμφανίζονται μόνο εκεί.

θυμαρισιο μελι

Κρητικά παξιμάδια

Τα παξιμάδια είναι από τα διασημότερα παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης, που φιγουράρουν σε όλα ανεξαιρέτως τα σούπερ μάρκετ σε όλη την Ελλάδα. Τα παξιμάδια θεωρούνται μία πολύ υγιεινή και με υψηλή διατροφική αξία εναλλακτική στο ψωμί, ενώ ειδικά τα κρητικά παξιμάδια διακρίνονται για την υφή κα τη γεύση τους καθώς και για τα πολλά είδη, στα οποία παρασκευάζονται, όπως πολύσπορα, καλαμποκιού και σιταριού.

κρητικα παξιμαδια

Καφές από χαρούπι

Πόσοι άνθρωποι δεν λατρεύουν τη γεύση του καφέ, όμως δεν μπορούν να τον απολαύσουν, επειδή δεν μπορούν να ανεχτούν την καφεΐνη! Ο κρητικός καφές από χαρούπι έχει όλες τις ευεργετικές ιδιότητες, την υφή και τη γεύση του καφέ, χωρίς όμως την καφεΐνη, ενώ περιέχει και φλαβονοειδή που είναι γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση.

καφες καρουπιου

Σαλιγκάρια

Τα σαλιγκάρια δεν είναι προνόμιο μόνο της γαλλικής αλλά και της κρητικής κουζίνας, στην οποία οι τηγανιτοί χοχλιοί είναι από τα πιο δημοφιλή παραδοσιακά προϊόντα. Αν ξετρελαθήκατε με αυτό το πιάτο, μπορείτε να αγοράσετε σαλιγκάρια σε αεροστεγές βάζο που τα διατηρεί για καιρό και σας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσετε γκουρμέ συνταγές σπίτι σας.

σαλιγκαρια

Αρωματισμένη ζάχαρη ή αλάτι

Η νέα τάση στη γαστρονομία είναι το αλάτι ή η ζάχαρη που είναι αρωματισμένα με διάφορα άλλα υλικά, όπως βότανα, αποξηραμένα λαχανικά, λουλούδια ή φρούτα. Στην Κρήτη θα βρείτε μία τεράστια ποικιλία από αυτά τα ξεχωριστά είδη, για να απογειώσετε γευστικά κάθε πιάτο που παρασκευάζετε.

ζαχαρη