κρητη-παραλιες

Δέκα λόγοι για να επισκεφθείτε την Κρήτη τον χειμώνα

Όταν ο νους μας ταξιδεύει στα νησιά της Ελλάδας και ιδιαίτερα στην Κρήτη, σκεφτόμαστε, παραλίες, καλοκαιρινά μπαράκια, τσικουδιές και μεζεδάκια δίπλα στη θάλασσα. Ωστόσο υπάρχουν πολλοί λόγοι να μην σταθείτε σε αυτά που γνωρίζουν ακόμη και οι τουρίστες που έρχονται από το εξωτερικό, αλλά να ανακαλύψετε την μαγεία της Κρήτης και τον χειμώνα.

Θα έπρεπε να ξέρετε άλλωστε πως η Κρήτη αποτελεί ιδανικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου. Το εύκρατο κλίμα και το μοναδικό γεωγραφικό ανάγλυφο, τα βουνά, τα φαράγγια, τα μονοπάτια και η ίδια η φύση της Κρήτης συνθέτουν ένα αξεπέραστο σκηνικό που προκαλεί τον επισκέπτη να το εξερευνήσει. Δείτε δέκα λόγους που αξίζει να την επισκεφθείτε!

κρητη-παραλιες

ΟΙ ΠΑΡΘΕΝΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Περισσότερες από 500 παραλίες θα σας καλωσορίσουν, εντελώς άδειες, μόνο για εσάς. Τον χειμώνα οι θάλασσες είναι συχνότερα ήρεμες, σε σχέση με τα μελτέμια του καλοκαιριού. Το κολύμπι είναι αρκετά υποφερτό όλο το χρόνο, καθώς η θερμοκρασία δεν πέφτει εύκολα κάτω από τους 14°C. Ακόμη και μια βόλτα στην παραλία για ρακέτες ή ηλιοθεραπεία αρκεί για να σας αναζωογονήσει.

 

ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ

Οι λάτρεις του surfing και του kite μπορούν να βρουν μερικά πολύ καλά spots για να εξασκήσουν το άθλημά τους. Ειδικά το χειμώνα τα κύματα στα Φαλάσαρνα φτάνουν ως και τα 3 μέτρα, και οι συνθήκες για surfing είναι ιδανικές, καθώς το κύμα σπάει συνήθως χωρίς την παρουσία ανέμου.

 

ΚΡΗΤΗ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

 

Τα Χριστούγενννα είναι μια ιεροτελεστία με δεκάδες πανάρχαια έθιμα σε διάφορες περιοχές της Κρήτης. Τα έθιμα συνεχώς εμπλουτίζονται με σύγχρονα, όπως ο Άγιος Βασίλης στο Ενυδρείο Κρήτης και ο αγώνας δρόμου Santa Run με χιλιάδες ντυμένους Άγιους Βασίληδες να τρέχουν για φιλανθρωπικό σκοπό. Ακόμη, στο συνήθως χιονισμένο οροπέδιο του Ομαλού στήνεται ένα ολόκληρο χριστουγεννιάτικο χωριό και στη Σπηλιά του Αϊ Γιάννη στην Μαραθοκεφάλα γίνεται η αναπαράσταση της γέννησης του θείου βρέφους μέσα σε μια φάτνη με αληθινά ζωάκια.

 

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΤΗΣ ΡΑΚΗΣ

Ξεκινάει η απόσταξη της τσικουδιάς στα παραδοσιακά καζάνια. Δεκάδες φίλοι, απολαμβάνουν το ιερό αυτό απόσταγμα, κάνοντας μεγάλες παρέες γύρω από το καζάνι, τρώγοντας, πίνοντας, τραγουδώντας και χορεύοντας ως το πρωί. Όποιος έχει πάει μια φορά τουλάχιστον σε καζάνι, ξέρει!

 

ΌΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Μπορείτε να βρείτε διαμονή και πακέτα με δραστηριότητες στη φύση σε τιμές στο μισό του καλοκαιριού.

 

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΧΩΡΑ

Ο χειμώνας είναι η απόλυτη ευκαιρία για να ανακαλύψετε τα μοναδικά τοπία της ενδοχώρας, απολαμβάνοντας τη γνήσια Κρητική παραδοσιακή κουζίνα σε μερικά από τα δεκάδες ταβερνεία, δίπλα σε τζάκι.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΠΟΥ ΞΑΝΑΡΧΕΤΑΙ

 

Τα ποτάμια και τα φαράγγια γεμίζουν νερό και οι χιλιάδες καταρράκτες του νησιού παίρνουν ξανά ζωή! Λάτρεις της καταρρίχησης φαραγγιών (canyoning) από όλες της γωνιές της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια έχουν βάλει τα φαράγγια της Κρήτης στο χειμερινό τους πρόγραμμα.

 

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΥΡΕΣ

 

Μπορείτε να επισκεφτείτε όλα τα μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και εκθέσεις χωρίς να χρειαστεί να περιμένετε σε μεγάλες ουρές για να βγάλετε εισιτήριο ή να στριμώχνεστε μέσα στο πλήθος για να ακούσετε τον ξεναγό σας. Το χειμώνα δεν υπάρχει ο συνωστισμός του καλοκαιριού και τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα κι ευχάριστα.

 

ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΥΚΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ

Επιτέλους, οι λάτρεις των αθλημάτων χιονιού βγάζουν τα πέδιλά τους από την αποθήκη. Ορειβατικό σκι και ορειβασία χιονιού είναι μερικά από τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην χιονισμένη Κρήτη μέχρι τις αρχές της άνοιξης.

 

 

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΙΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ

Η εξερεύνηση των μονοπατιών και των πεζοπορικών διαδρομών σε όλο το νησί γίνεται πιο απολαυστική, καθώς οι θερμοκρασίες είναι ιδανικές. Μια ηλιόλουστη χειμωνιάτικη μέρα είναι η καλύτερη ευκαιρία για μια αξέχαστη εκδρομή, χωρίς τον ιδρώτα και το τσουρούφλισμα του καλοκαιρινού ήλιου.