μύλοι καφέ

Επαγγελματικοί μύλοι καφέ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σωστή τους ρύθμιση

Ο κάθε barista γνωρίζει πόσο απαραίτητα εργαλεία είναι οι επαγγελματικοί μύλοι καφέ. Αυτές οι μηχανές προσδιορίζουν την τελική ποιότητα του καφέ που σερβίρουν στους πελάτες τους, καθώς το άλεσμα είναι το βασικότερο κριτήριο της ποιότητας και της φρεσκάδας. Μάθετε λοιπόν πως θα ρυθμίσετε τον μύλο σας εύκολα και γρήγορα.

Δε χρειάζεται κόπος, αλλά τρόπος

Μη φοβάστε τη διαδικασία ρύθμισης που απαιτούν οι επαγγελματικοί μύλοι καφέ. Δεν είναι μια δύσκολη εργασία, ούτε χρειάζεται ειδικές γνώσεις. Η εξοικείωση με τα βασικά εξαρτήματά του όμως είναι απαραίτητη. Όλη η μαγεία της κοπής κρύβεται στα μαχαίρια του μύλου που αλέθουν τους κόκκους και τους μετατρέπουν σε πούδρα.

  • Κοντινή απόσταση μαχαιριών:

Αν οι αποστάσεις των μαχαιριών είναι μικρές, τότε ο καφές βγαίνει πολύ λεπτοκομμένος. Συμπιέζοντας τον λοιπόν με το πατητήρι, γίνεται συμπαγής, και το νερό δεν περνάει εύκολα από τη μηχανή του καφέ. Το αποτέλεσμα είναι αργή εκχύλιση, ισορροπία στις γλυκές νότες, αλλά και την οξύτητα.

  • Μεγάλη απόσταση μαχαιριών:

Σε αυτή την περίπτωση το άλεσμα έχει ως αποτέλεσμα πιο χοντρούς κόκκους που επιτρέπουν στο νερό να περνάει γρήγορα ανάμεσα από αυτούς, και έτσι η εκχύλιση γίνεται πιο γρήγορα.

μπαριστα καφές

Πώς ρυθμίζονται οι επαγγελματικοί μύλοι καφέ;

Η διαδικασία είναι πολύ απλή και αποτελείται από 5 βήματα. Σκεφτείτε τι αποτέλεσμα θέλετε, και έπειτα ξεκινήστε τη ρύθμιση.

  1. Μετακινήστε τον ρυθμιστή ανάλογα με το αν επιθυμείτε χοντρή ή ψιλή κοπή στους κόκκους. Φυσικά, πρέπει να βεβαιωθείτε πως υπάρχουν αρκετοί κόκκοι στην καμπάνα του μύλου και πως ο σύρτης δεν είναι κλειστός ώστε να εμποδίζει τους κόκκους να περάσουν προς τα μαχαίρια.
  2. Ξεκινήστε τη λειτουργία του μύλου για 7-10 δευτερόλεπτα, αλλά πετάξτε την πρώτη άλεση.
  3. Φτιάξτε έναν καφέ χωρίς να αλλάξετε τη δόση
  4. Δείτε αν η ποιότητα είναι ικανοποιητική και αν η εκχύλιση γίνεται όσο γρήγορα ή αργά θέλατε.
  5. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία αν και εφόσον δε σας ικανοποιεί το τελικό αποτέλεσμα του καφέ

Στους επαγγελματικούς ηλεκτρονικούς μύλους καφέ με δοσομετρητή η δόση και η ρύθμιση του αλέσματος είναι τα μόνα στοιχεία που πρέπει να σας απασχολήσουν. Η άλεση γίνεται σε συγκεκριμένο χρόνο, με συγκεκριμένη δόση, χωρίς το βάρος να είναι σημαντικός παράγοντας. Αν ο καφές δεν σας ικανοποιεί, μάλλον θα φταίει η ρύθμιση του αλέσματος, και όχι η δόση.

Όπως διαπιστώνετε, δεν είναι δύσκολη η διαδικασία. Με την εξοικείωση και την τριβή, θα μπορείτε μελλοντικά να ρυθμίζετε τον μύλο σας πολύ γρήγορα και το αποτέλεσμα στην κοπή του καφέ θα είναι πάντα το επιθυμητό. Πειραματιστείτε με ασφάλεια και αξιολογήστε το τελικό αποτέλεσμα για να καταφέρνετε πάντα να σερβίρετε μοναδικό, αρωματικό, φρέσκο καφέ στους πελάτες σας!