καφετερια

Εξοπλισμός καφετέριας: τα 4 πράγματα που έμαθα όταν άνοιξα τη δική μου επιχείρηση

Ο καθένας μας, νομίζω, όταν είναι έτοιμος να ανοίξει τη δική του επιχείρηση, διαπνέεται από αισιοδοξία, πείσμα και πολλά όνειρα. Δεν υπολογίζει ιδιαίτερα τις δυσκολίες που θα έρθουν, δεν θέλει να τις σκέφτεται ή ίσως νιώθει αρκετά δυνατός, για να τις αντιμετωπίσει. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι τυχαίνουν πολλά απρόοπτα και όσα και αν σου έχουν πει, τίποτα δεν συγκρίνεται με την εμπειρία που αποκτάς ο ίδιος. Κάπως έτσι έγινε και με μένα. Όταν ετοιμαζόμουν να ανοίξω την πρώτη μου καφετέρια, νόμιζα ότι το βασικότερο πράγμα που έπρεπε να λάβω υπόψη είναι το μέρος που θα την άνοιγα και δευτερευόντως το να έχω επαρκές budget για τα τρέχοντα έξοδα. Ο εξοπλισμός καφετέριας ήταν κάτι που δεν με απασχολούσε ιδιαίτερα.

Νόμιζα ότι θα ασχολούμουν τις τελευταίες εβδομάδες πριν τα εγκαίνια πηγαίνοντας να αγοράσω τα βασικά από κάποιον προμηθευτή. Σύντομα, κατάλαβα ότι το ζήτημα είναι περισσότερο πολύπλοκο και πολύ θα ήθελα να έχω κάποιον να με συμβουλεύσει. Γι’ αυτό το λόγο μοιράζομαι την εμπειρία μου. Για να μη χρειαστεί κανείς να τα καταλάβει μόνος του όλα από την αρχή με όποιες ζημιές συνεπάγεται αυτό…

Η καλή μηχανή espresso είναι το παν

Η πρώτη μηχανή espresso που αγόρασα ήταν μέτρια. Μέτρια ήταν και η πελατεία μου. Μέχρι που κάποια μέρα αναρωτήθηκα αν εγώ ο ίδιος, λάτρης του καφέ, θα ήθελα να πιώ τον καφέ που σέρβιρα. Όταν έδωσα μόνος μου αρνητική απάντηση, επένδυσα όλα τα κέρδη σε μια υψηλής ποιότητας εσπρεσσομηχανή. Δεν έκανα ανακαίνιση, δεν προσέλαβα επιπλέον υπάλληλο να με βοηθάει. Έκανα αυτό που πρέπει να κάνει κάθε καφετέρια που θέλει να κερδίζει πελάτες για την ποιότητα του καφέ της.

μηχανη espresso

Ο μεταχειρισμένος εξοπλισμός θέλει προσοχή

Ο μεταχειρισμένος εξοπλισμός καφετέριας είναι μια καλή λύση, αν δεν υπάρχει το budget για καινούριες συσκευές άριστης κατάστασης. Έτσι σκέφτηκα κι εγώ και δεν είχα άδικο. Απλώς έκανα το λάθος να απευθυνθώ στους λάθος ανθρώπους. Μην εμπιστεύεστε πωλητές που δεν σας αφήνουν να χρησιμοποιήσετε τη μηχανή ή ακόμα και να την ανοίξετε προσεκτικά με ένα κατσαβίδι πριν την αγοράσετε. Κάτι κρύβουν!

Η εξειδίκευση είναι το αντίβαρο στο budget

Όντως, ο προϋπολογισμός που χρειάζεται κανείς, για να ανοίξει μια καφετέρια δεν είναι μικρός. Οι λύσεις που υπάρχουν είναι κυρίως ο μεταχειρισμένος εξοπλισμός καφέ αλλά και η εξειδίκευση. Τι εννοώ; Αν δεν υπάρχουν τα χρήματα να αγοράσετε όλα όσα χρειάζονται, εξειδικευθείτε σε ένα είδος ροφήματος ή καφέ. Εγώ, για παράδειγμα, όταν αγόρασα την εσπρεσσομηχανή, δεν μπορούσα να αγοράσω και μια καλή μηχανή φίλτρου. Γι’ αυτό, προώθησα ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της επιχείρησής μου ότι κάνει τον καλύτερο espresso της πόλης και γι’ αυτό δεν σερβίρει άλλους καφέδες. Κέρδισα, πάντως, τους λάτρεις του ιταλικού καφέ!

espresso

Η συντήρηση είναι κάτι που δεν πρέπει να αμελούμε

Ειδικά στο μεταχειρισμένο εξοπλισμό καφέ… Η ζημιά που μπορούν να κάνουν τα άλατα στη μηχανή είναι απίστευτη. Δυστυχώς, το έζησα από κοντά και η σημαντικότερη συμβουλή που θα έδινα είναι να κάνετε τη συντήρηση με ευλαβική συχνότητα, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Και, βέβαια, να πάρετε και έναν αφαλατωτή για το νερό.