κατασκευες σπιτιων

Κατασκευές σπιτιών: όλα τα στάδια από το πρώτο μέχρι το τελευταίο

Πώς χτίζεται ένα σπίτι; Αυτή είναι σίγουρα μια ερώτηση που απασχολεί όποιον σκέφτεται να αποκτήσει το δικό του σπίτι. Οι κατασκευές σπιτιών είναι αρκετά πολύπλοκες, καθώς αποτελούνται από πολλά διακριτά αλλά και συχνά αλληλοεπηρεαζόμενα στάδια. Γι’ αυτό, έχει μεγάλη σημασία ο μελλοντικός ιδιοκτήτης να γνωρίζει τα βασικά της διαδικασίας και φυσικά να συνεργαστεί με κάποια έμπειρη και αξιόπιστη κατασκευαστική εταιρεία που θα αναλάβει κάθε βήμα με ευθύνη και αυστηρή τήρηση όλων των κανόνων. Τα στάδια στις κατασκευές σπιτιών είναι τα εξής:

 1. Έκδοση οικοδομικής άδειας: Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοση της άδειας τα συντάσσει και τα καταθέτει ο υπεύθυνος μηχανικός.
 2. Χωματουργικές εργασίες: Οι χωματουργικές εργασίες περιλαμβάνουν τη χάραξη των ορίων εκσκαφής, την εκσκαφή των θεμελίων και τη διάστρωση του επιπέδου θεμελίωσης.
 3. Θεμελίωση και φέρων οργανισμός: Αρχικά γίνεται η θεμελίωση και ύστερα τοποθετείται ο φέρων οργανισμός που αποτελείται από μεταλλικά υποστυλώματα, πλάκες και οπλισμένο σκυρόδεμα.
 4. Τοιχοποιία: Η φέρουσα τοιχοποιία αποτελεί μέρος του δομικού σκελετού του κτιρίου, ενώ η τοιχοποιία πλήρωσης καλύπτει και διαμορφώνει τους χώρους χωρίς να σχετίζεται με τα φορτία της κατασκευής. Τέλος, υπάρχει και η διακοσμητική τοιχοποιία που δομείται για αισθητικούς λόγους.
 5. Ηλεκτρικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις: Σε αυτό το αρχικό στάδιο, γίνονται πρώτα οι ηλεκτρικές και έπειτα οι υδραυλικές εγκαταστάσεις.
 6. Μόνωση: Η υγρομόνωση και η θερμομόνωση τοποθετούνται στο υπόγειο, στο μεταλλικό σκελετό, στους τοίχους και στην ταράτσα.
 7. Επίχρισμα: Το επίχρισμα με σοβά προσφέρει προστασία από τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες και τις μεταβολές της θερμοκρασίας, ενώ έχει μεγάλη σημασία και για αισθητικούς λόγους, αφού μετατρέπει την επιφάνεια σε λεία και ομοιόμορφη.
 8. Κουφώματα: Επόμενο στάδιο είναι η τοποθέτηση κουφωμάτων, η επιλογή των οποίων συνδέεται με αισθητικούς παράγοντες αλλά και με το στόχο της καλύτερης θερμομόνωσης και της διατήρησης της εσωτερικής θερμοκρασίας.
 9. Δάπεδο: Η επικάλυψη του δαπέδου γίνεται με ξύλο, μάρμαρο ή πλακάκια κεραμικού, πορσελάνης, πλαστικού ή πέτρας.
 10. Ελαιοχρωματισμός: Ο ελαιοχρωματισμός γίνεται στα ταβάνια, τους εσωτερικούς και εξωτερικούς τοίχους, τις προσόψεις, τα κλιμακοστάσια, τα κουφώματα, τις πόρτες και τις μεταλλικές κατασκευές.
 11. Ξυλουργικές εργασίες: Οι ξυλουργικές εργασίες περιλαμβάνουν την κατασκευή και τοποθέτηση των επίπλων κουζίνας και των εντοιχισμένων επίπλων στην κρεβατοκάμαρα.
 12. Είδη υγιεινής: Στη συνέχεια, ολοκληρώνεται η τοποθέτηση των ειδών υγιεινής στο μπάνιο.
 13. Σκεπή: Αν γίνει επιλογή κεραμοσκεπής στο κτίριο, αυτή κατασκευάζεται στα τελικά στάδια στις κατασκευές σπιτιών.
 14. Επενδύσεις: Η επένδυση των εξωτερικών τοίχων με πέτρα ή διακοσμητικά στοιχεία αποτελεί το τελευταίο στάδιο στην κατασκευή του σπιτιού.
 15. Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου: Την τελική πινελιά στην οικία δίνει η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, η οποία περιλαμβάνει διαφόρων ειδών εργασίες, τόσο κατασκευαστικές όσο και κηπουρικές.

Similar Posts