κατασκευη γηπεδου ποδοσφαιρου

Κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου με συνθετικό τάπητα: τι πρέπει να γνωρίζετε

Η κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου με συνθετικό τάπητα είναι μια συνήθης πρακτική έναντι του φυσικού χλοοτάπητα για πολλούς λόγους. Παρόλο που ο φυσικός τάπητας θεωρείται η καλύτερη επιλογή για τα επίσημα ματς, συνδέεται με μια σειρά μειονεκτημάτων που δεν τον καθιστούν τόσο συμφέροντα σε σχέση με το συνθετικό, ειδικά όταν αφορά ερασιτεχνικά γήπεδα. Βέβαια, τα γήπεδα ποδοσφαίρου που λαμβάνουν πιστοποίηση από τη FIFA πρέπει να είναι κατασκευασμένα από φυσικό χλοοτάπητα, ενώ μπορούν να επιλέξουν το συνθετικό μόνο αν λάβουν ειδική άδεια που θα δοθεί έπειτα από εμπειρογνωμοσύνη για την καταλληλότητά του από συμβεβλημένο εργαστήριο. Ωστόσο, αν δεν πρόκειται να λάβουν χώρα στο γήπεδο διεθνείς αγώνες της FIFA, ο συνθετικός τάπητας μοιάζει η ιδανικότερη επιφάνεια, αν αναλογιστεί κανείς τα πλεονεκτήματά της, Ποια είναι, λοιπόν, αυτά τα πλεονεκτήματα του συνθετικού τάπητα για την κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου και τι ακριβώς περιλαμβάνει η διαδικασία;

Μειονεκτήματα φυσικού τάπητα

Επειδή ο φυσικός τάπητας στα ποδοσφαιρικά γήπεδα αποτελεί την ποιοτικότερη επιλογή, αναγκαστικά η επιλογή του συνθετικού τάπητα έχει την αφετηρία του στα μειονεκτήματα του πρώτου. Η συντήρηση του φυσικού τάπητα θέλει άφθονο νερό και τακτικά ποτίσματα, ενώ ταυτόχρονα απαιτεί εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και υψηλές δαπάνες για εφαρμογή λιπασμάτων και τη χρήση μηχανημάτων, για να παραμείνει ο αγωνιστικός χώρος σε καλή κατάσταση καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Παράλληλα, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται περισσότερο από λίγες ώρες μέσα στην ημέρα, γιατί διαφορετικά μειώνεται κατά πολύ η διάρκεια ζωής του.

φυσικος ταπητας κατασκευη γηπεδου ποδοσφαιρου

Πλεονεκτήματα συνθετικού τάπητα

Ο συνθετικός τάπητας είναι ιδανικός για εγκαταστάσεις με χαμηλό budget αλλά και για μέρη, όπως νησιά, στα οποία υπάρχει έλλειψη νερού. Παρόλο που δεν φτάνει την ποιότητα του φυσικού τάπητα ως προς την απορρόφηση των κραδασμών, το μεγάλο του ατού είναι ότι διατηρεί σε σχετικά καλή κατάσταση την αγωνιστική επιφάνεια καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους χωρίς απαίτηση εκτεταμένων εργασιών. Η συντήρησή του δεν απαιτεί μεγάλη εμπειρία και εξειδικευμένες γνώσεις από τους εργάτες που την αναλαμβάνουν, ενώ και η αποκατάσταση ή η αντικατάστασή του είναι πολύ πιο εύκολες και γρήγορες. Το γήπεδο μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιείται για πολλές ώρες όλες τις ημέρες του χρόνου χωρίς να παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα, ενώ εντυπωσιακή είναι η αναπήδηση της μπάλας πάνω στην επιφάνεια που είναι σωστή και ομοιόμορφη.

συνθετικος ταπητας κατασκευη γηπεδου ποδοσφαιρου

Τι περιλαμβάνει η διαδικασία

Η κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου με συνθετικό χλοοτάπητα περιλαμβάνει αρχικά την τοποθέτηση μπετόν εγκιβωτισμού περιμετρικά του αθλητικού χώρου, ενώ στη συνέχεια γίνεται η εγκατάσταση υπόβασης για την άμεση απομάκρυνση των υδάτων της βροχής. Έπειτα, τοποθετείται ο τάπητας, ο οποίος επικολλάται με ρολά πάνω στο γήπεδο και δημιουργούνται οι ταινίες διαγράμμισης, οι οποίες είναι σε κίτρινο ή λευκό χρώμα. Τέλος, κατασκευάζονται και τοποθετούνται τα τέρματα μαζί με τα υπόλοιπα αξεσουάρ, όπως τις σημαίες και τους πάγκους των προπονητών.

Similar Posts