Δίπλωμα χαλιών

Καθαρισμός χαλιών στο σπίτι: τα 5 λάθη που καταστρέφουν τα χαλιά μας

καθαρισμος χαλιων

 

Ο καθαρισμός χαλιών είναι κάτι που σε πολλά νοικοκυριά επιλέγεται να γίνεται στο σπίτι με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Παρόλο που οι τιμές στα ταπητοκαθαριστήρια είναι πλέον πολύ χαμηλές, το πλύσιμο στο σπίτι την άνοιξη και στη συνέχεια η φύλαξη των χαλιών στο πατάρι είναι κάτι που συνηθίζεται αρκετά συχνά. Αν και εσείς προτιμάτε αυτή την επιλογή, τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι κατά πάσα πιθανότητα, κάνετε μερικά πολύ σημαντικά λάθη, τα οποία μειώνουν κατά πολύ τη διάρκεια ζωής των χαλιών σας, ενώ ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα υγείας στα παιδιά σας και τα κατοικίδια ζώα. Διαβάστε παρακάτω, για να ξέρετε τι να αποφύγετε!

Χημικά Καθαριστικά ΧαλιώνΧρήση χημικών

Είναι σίγουρα μεγάλος πειρασμός να χρησιμοποιήσετε κάποιο ισχυρό απορρυπαντικό, για να απομακρύνετε τους επίμονους λεκέδες, όμως τα βαριά χημικά όχι μόνο βλάπτουν το χαλί σας αλλά αφήνουν και υπολείμματα, τα οποία είναι δυνητικά ζημιογόνα για τους ευπαθείς οργανισμούς, αφού μπορεί να δημιουργήσουν αλλεργίες και προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα. Ο καθαρισμός χαλιών πρέπει να γίνεται με ήπια καθαριστικά ή ακόμα καλύτερα με τον ατμοκαθαριστή.

 

 

 

Τίναγμα χαλιών

Τίναγμα

Ο συνήθης τρόπος να απομακρύνουμε τη σκόνη γρήγορα και χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε σχολαστικό καθάρισμα είναι τινάζοντας το χαλί. Με αυτόν τον τρόπο, σίγουρα απομακρύνεται αρκετή ποσότητα σκόνης, όμως σε κάθε περίπτωση κάτι τέτοιο δεν αρκεί και τα οφέλη του δεν ισοσκελίζουν τις ζημιές στο αγαπημένο μας χαλί. Η περισσότερη σκόνη, παρέα με τα μικρόβια, παραμένει κανονικά στις ίνες του χαλιού, ενώ παράλληλα το τίναγμα προκαλεί ρήγματα στην πλέξη, τα οποία σταδιακά μπορεί να γίνουν ολοένα και μεγαλύτερα. Ο καλύτερος τρόπος για απομάκρυνση της σκόνης είναι το ρούφηγμα με την ηλεκτρική σκούπα.

 

 

 

Καθαρισμός χαλιών με διαβροχή

Καθαρισμός χαλιών με διαβροχή

Η διαβροχή με τρεχούμενο νερό είναι ένας καλός τρόπος να φύγουν οι λεκέδες, όμως δεν συνιστάται σε όλους τους τύπους χαλιών. Τα χειροποίητα και τα μεταξωτά χαλιά μπορούν κυριολεκτικά να καταστραφούν ακόμα και με ελάχιστο νερό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι απαραίτητο να απευθυνθούμε σε κάποιο ταπητοκαθαριστήριο, το οποίο διαθέτει τα κατάλληλα καθαριστικά και μηχανήματα για αποτελεσματικό ξηρό καθαρισμό.

 

 

Στέγνωμα χαλιών στον ήλιο

Στέγνωμα στον ήλιο

Αν, πάντως, γίνει διαβροχή, συνηθίζεται να επακολουθεί στέγνωμα κάτω από τις ακτίνες του ήλιου. Σίγουρα, ο ήλιος είναι πολύ αποτελεσματικός στην απολύμανση και την καταπολέμηση των ακάρεων, όμως μην ξεχνάμε ότι οι ακτίνες του, ειδικά το καλοκαίρι, είναι πολύ δυνατές και μπορεί να ξεβάψουν τα χρώματα του χαλιού. Το σωστότερο είναι το χαλί να στεγνώσει σε κάποιο δωμάτιο με φυσικό φως αλλά χωρίς απευθείας επαφή με τον ήλιο.

Δίπλωμα χαλιών

Δίπλωμα και τσάκισμα χαλιών

Ήρθε η ώρα της αποθήκευσης και δεν ξέρετε πώς να μαζέψετε το χαλί; Οπωσδήποτε, θυμηθείτε ότι δεν πρέπει να το διπλώσετε, γιατί το τσάκισμα θα κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά στο πέλος. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τυλίξετε το χαλί σε ρολό και να το φυλάξετε σε μια ειδική σακούλα για χαλιά σε ένα σημείο του σπιτιού χωρίς υγρασία.

Similar Posts