Πιτες
|

Από την παραγωγή και τη συσκευασία στο τραπέζι μας

Οι πίτες για σουβλάκι αποτελούν μέρος της κουλτούρας μας, κομμάτι του εθνικού μας σνακ. Εξάγονται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη κάνοντας ακόμα πιο γνωστό το greek souvlaki. Ποια όμως είναι η διαδικασία παρασκευής τους από το ζυμωτήριο μέχρι το μηχάνημα συσκευασίας και εν τέλει το τραπέζι μας;
Οι βιομηχανίες αλλά και οι βιοτεχνίες που ειδικεύονται στην παραγωγή πίτας για σουβλάκι, το γνωστό pita bread είναι δεκάδες και κατακτούν ολοένα και περισσότερο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά. Η παραγωγικότητα πολλών εξ αυτών αγγίζει τις 30.000 πίτες την ώρα. Η ελληνική πίτα εξάγεται στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ιδιαίτερη επιτυχία στη Γερμανία, λόγω του ελληνικού και του τούρκικου στοιχείου, αλλά και στην Βουλγαρία. Η Γαλλία, αλλά και η Μεγάλη Βρετανία, αποκτούν εισαγωγικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται και στη ελληνική πίτα.

Εν αρχή ην το ζύμωμα

Τα πάντα ξεκινούν στο ζυμωτήριο, εκεί που το αλεύρι και η μαγιά γίνονται ένα δημιουργώντας τόνους φρέσκου ζυμαριού. Μεγάλα ζυμωτήρια με χωρητικότητα δεκάδων λίτρων ομογενοποιούν τα υλικά με αυτοματοποιημένο τρόπο χωρίς αυτά να έρχονται σε επαφή με τον ανθρώπινο παράγοντα, διασφαλίζοντας τους κανόνες υγιεινής που επιτάσσει η σύγχρονη εποχή στην βιομηχανία τροφίμων.

ζυμωμα

Το ”πλάσιμο”

Στην συνέχεια αναλάμβαναν δράση γραμμές παραγωγής που θα δώσουν σχήμα στο ζυμάρι, θα δημιουργήσουν πανομοιότυπες πίτες ανάλογα με τις ρυθμίσεις που θα ορίσει ο χειριστής της μηχανής παραγωγής. Τα πιο συνηθισμένα μεγέθη ελληνικής πίτας για σουβλάκι είναι 16cm, 17cm, 18cm αλλά και 21cm για μεγαλύτερη χωρητικότητα και απόλαυση.

bakingg

Το ψήσιμο

Αφού οι πίτες πάρουν το τελικό τους σχήμα περνούν από μεγάλους φούρνους που διαθέτουν διπλές αντιστάσεις ψησίματος. Η διαδικασία αυτή γίνεται εν κινήσει με τις πίτες να βρίσκονται σε μακριούς διαδρόμους (γραμμές παραγωγής) που περνούν ”μέσα” από τις μηχανές ψησίματος. Έτσι, ουσιαστικά, το ζυμάρι παίρνει ένα πρώτο ψήσιμο ήδη από το εργοστάσιο και με ένα απλό ζέσταμα η πίτα μας είναι έτοιμη προς κατανάλωση.

 

 

Τα μηχανήματα συσκευασίας

Πολύ σημαντικό ρόλο για τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων που θα φτάσουν στο τραπέζι μας παίζει η κατάλληλη επιλογή μηχανών συσκευασίας που θα χρησιμοποιήσει μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον κλάδο της παραγωγής τροφίμων. Τα περισσότερα μηχανήματα συσκευασίας τυποποιούν με φιλμ τα προϊόντα, τα συσκευάζουν αεροστεγώς προσδίδοντας έτσι την τελική μορφή του προϊόντος που συναντάμε στο ράφι του σούπερ μάρκετ. Μια περιποιημένη συσκευασία αναδεικνύει το αρτοσκεύασμα και ταυτόχρονα το προστατεύει από τις οσμές και την αλλοίωση για περισσότερο χρόνο.

Similar Posts