ειδη καθαρισμου για μαρμαρα

Μάρμαρο: ποια είναι τα κατάλληλα είδη καθαρισμού;

Το μάρμαρο είναι εξαιρετικό υλικό, για να κοσμήσουμε τους εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς χώρους του σπιτιού μας, προσδίδοντάς του πολυτέλεια και έναν ξεχωριστό αέρα καλαισθησίας. Ωστόσο, το μάρμαρο είναι ένα υλικό που χρειάζεται προσοχή κατά τον καθαρισμό του, ώστε να μη γρατζουνιστεί ή χάσει τη λάμψη του άθελά μας. Η δυσκολία του καθαρισμού του έγκειται στο ότι το μάρμαρο είναι πορώδες, με αποτέλεσμα να απορροφά πολύ εύκολα ό,τι ακουμπάει πάνω του. Έτσι, η υπόθεση των ειδών καθαρισμού που επιτρέπεται να εφαρμόσουμε πάνω στις μαρμάρινες επιφάνειες είναι αρκετά σύνθετη και απαιτητική ακόμα και για τους γνώστες. Πριν, λοιπόν, ασχοληθείτε με αυτήν, θυμηθείτε τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές.

ειδη καθαρισμου

Ελέγξτε το ph

Οποιοδήποτε καθαριστικό είναι όξινο απαγορεύεται πάνω σε μαρμάρινη επιφάνεια οποιουδήποτε χρώματο! Είτε χρησιμοποιείται σπιτικά είτε επαγγελματικά είδη καθαρισμού, πριν τα βάλετε πάνω στο μάρμαρο, ελέγξτε ότι έχουν ουδέτερο ph, για να μην αποχρωματίσουν και διαβρώσουν την επιφάνεια. Στην ίδια λογική, δεν κάνει να χρησιμοποιείτε το κατά τα άλλα δημοφιλές φυσικό απορρυπαντικό, το ξίδι, που για άλλες δουλειές του σπιτιού είναι θαυματουργό, αφού το ph του δεν είναι κατάλληλο.

Καθημερινός καθαρισμός

Για τον καθημερινό καθαρισμό, πολύ αποδοτικό είναι το σαπούνι Μασσαλίας σε χλιαρό νερό. Η αλήθεια είναι ότι το σαπούνι Μασσαλίας δεν είναι και το πιο δυνατό είδος καθαρισμού, οπότε το κλειδί στο ζήτημα είναι ο τακτικός καθαρισμός. Έτσι, οι λεκέδες δεν θα προλάβουν να εισχωρήσουν στο μάρμαρο και θα απομακρυνθούν εύκολα με ήπια είδη καθαρισμού. Συνεπώς, όσο πιο συχνά αλλά και έγκαιρα καθαρίζετε το μάρμαρο, τόσο πιο εύκολα θα είναι τα πράγματα.

ειδη καθαρισμουΔύσκολοι λεκέδες

Φυσικά, οι δύσκολοι λεκέδες, όπως το κόκκινο κρασί, οι χυμοί φρούτων, το τσάι ή ο καφές, είναι μια οδυνηρή πραγματικότητα. Δεν χρειάζεται φυσικά να τονίσουμε ότι το άμεσο καθάρισμα τέτοιων λεκέδων είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο. Αν, όμως, δεν προλάβατε να τους απομακρύνετε εγκαίρως ή έχουν μείνει εμφανή υπολείμματα, τότε το διάλυμα με οξυζενέ και αμμωνία μπορεί να μεγαλουργήσει. Πάντως, και για τον πιο επίμονο λεκέ, δεν κάνει να προσπαθείτε να τον αφαιρέσετε με σκληρό σφουγγαράκι. Ένα μαλακό πανί είναι το μόνο φιλικό για το μάρμαρό σας που θα εγγυηθεί ότι δεν θα γίνουν γρατζουνιές.

Μην επιμένετε άσκοπα

Είναι λογικό να θέλετε το καλύτερο για τη μαρμάρινη επιφάνειά σας και να προσπαθείτε με κάθε τρόπο να της δώσετε πίσω τη χαμένη της λάμψη και καθαριότητα. Ωστόσο, πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι το μάρμαρο έχει τα όριά του. Με το να το τρίβετε ξανά και ξανά το μόνο που πετυχαίνετε είναι να το τραυματίζετε ανεπανόρθωτα. Αν κάποιος λεκές δεν έχει φύγει με τα προαναφερθέντα είδη καθαρισμού, τότε δεν μπορείτε πλέον να κάνετε και πολλά πράγματα μόνοι σας και πρέπει να επικοινωνήσετε με κάποιον επαγγελματία. Αυτός με το σωστό γυάλισμα και την αβλαβή τριβή που θα εφαρμόσει χάρη στα επαγγελματικά είδη καθαρισμού, θα κάνει το μάρμαρο να λάμπει ξανά, ενώ μπορεί να διορθώσει και τυχόν διαβρώσεις, οι οποίες έμοιαζαν με λεκέδες αλλά δεν ήταν.

Similar Posts