Τροφές για σωματική και πνευματική απόδοση

Η καθημερινότητα του μέσου ανθρώπου πλέον είναι ιδιαίτερα απαιτητική τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Η καθιστική ζωή κουράζει το πνεύμα αλλά, όσο και αν ακούγεται, περίεργο και το σώμα, αφού του στερεί την ευεξία που θα του προσέφερε ενέργεια. Για να αποδώσουμε σε ένα τέτοιο περιβάλλον και να μπορούμε να καλλιεργούμε καθημερινά το νου μας, να αποδίδουμε στη δουλειά μας αλλά και να ασκούμαστε, αφού η σωματική άσκηση είναι συνώνυμη της υγείας και της μακροζωίας, πρέπει να βασιστούμε σε σωστή διατροφή. Υπάρχουν κάποιες τροφές που μπορούν να μας βοηθήσουν να λειτουργούμε αποδοτικά σε όποια δραστηριότητα και αν απασχολούμαστε χωρίς να καταβάλλουμε πολλή προσπάθεια.

 

Συμπληρώματα πρωτεΐνης

Η πρωτεΐνη αποτελεί βασικό συστατικό των μυών και μπορεί να μας δώσει σωματική δύναμη και να ενισχύσει το μυϊκό μας σύστημα, πάντα βέβαια σε συνδυασμό με την άσκηση. Ροφήματα και μπάρες πρωτεΐνης αλλά φυσικά και το κρέας, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα ενδυναμώνουν τους μύες μας, ώστε αυτοί να στηρίζουν σωστά το σώμα και να το προστατεύουν από τραυματισμούς, αρθριτικά  και κατάγματα στα οστά.

μπαρες πρωτεινης

 

Σοκολάτα

Παρόλο που πολλοί την αποφεύγουν, επειδή τη θεωρούν παχυντική, η σοκολάτα έχει αποδειχτεί ότι έχει εξαιρετικές ευεργετικές ιδιότητες αναφορικά με τη βελτίωση της διάθεσης και την πνευματική διαύγεια. Η μαύρη σοκολάτα μάλιστα δεν έχει πολλές θερμίδες και έτσι μερικά γραμμάρια την ημέρα μπορούν να μας βοηθήσουν να αισθανθούμε καλύτερα με τις καθημερινές μας υποχρεώσεις.

μαυρη σοκολατα

 

Τζίντζερ

Το τζίντζερ, με καταγωγή από την Άπω Ανατολή, είναι ο τέλειος τρόπος να ενισχύσουμε το μεταβολισμό μας και να αποτοξινωθούμε. Μπορούμε να το φάμε αποξηραμένο, σε σκόνη μέσα στο φαγητό ή να το βράσουμε και να το πιούμε σαν τσάι. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και φυσικό διεγερτικό τόσο του πνεύματος όσο και του σώματος.

Εάν δεν έχετε την δυνατότητα να βρείτε τζίντζερ στην αγορά, μπορείτε να βρείτε τις ίδιες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία σε συμπληρώματα διατροφής

Τζιντζερ

Μήλο

Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το μήλο ξυπνάει τον οργανισμό πολύ καλύτερα και αποτελεσματικότερα από τον καφέ. Παράλληλα, το μήλο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και αναστέλλουν τη διαδικασία της γήρανσης.

μηλο

 

Κόκκινο κρασί

Μπορεί το αλκοόλ να ενοχοποιείται για επιβάρυνση του συκωτιού, μόνο πρόσκαιρη προσφορά ενέργειας και συμβολή στο αίσθημα της κούρασης, όμως ένα με δύο ποτήρια κόκκινο κρασί την ημέρα όχι μόνο δεν είναι βλαβερά, αλλά βοηθούντον οργανισμό χάρη στα αντιοξειδωτικά, τη χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και τις τανίνες που επιδρούν στη διάθεσή μας όπως η σοκολάτα.

κοκκινο κρασι

Σπανάκι και φακές

Τόσο το σπανάκι όσο και οι φακές είναι οι βασικότερες πηγές πρόσληψης φυτικής πρωτεΐνης, η οποία είναι εξίσου πολύτιμη με τη ζωική. Παράλληλα, είναι τροφές πλούσιες σε σίδηρο, ο οποίος είναι κατεξοχήν υπεύθυνος για το αίσθημα της πλήρωσης και της ενέργειας, ώστε να ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας χωρίς να αγκομαχούμε.

σπανακι

Σκόρδο

Το σκόρδο θεωρείται θαυματουργό στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την καταπολέμηση της χοληστερίνης. Με ρυθμισμένη πίεση και χωρίς χοληστερίνη το κυκλοφορικό μας σύστημα λειτουργεί πιο σωστά, η αντοχή μας είναι μεγαλύτερη και τελικά μπορούμε να αθλούμαστε με αεροβική άσκηση χωρίς να εξαντλούμαστε από το πρώτο δεκάλεπτο.

σκορδο