o-surfing-workout

Surfing: Δαμάζοντας τα κύματα στην Κρήτη

Ακούγοντας για surfing μας έρχονται στο μυαλό εικόνες με τεράστια κύματα, ηλιοκαμμένα κορμιά και χρυσαφένιες παραλίες του εξωτερικού με φοίνικες και στοιβαγμένες σανίδες διαφόρων μεγεθών στην ακρογιαλιά τους. Στην πραγματικότητα όμως, η Ελλάδα δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από τις χώρες του εξωτερικού σε αυτόν τον τομέα. Το σερφ στη χώρα μας έχει διαδοθεί ιδιαίτερα και κερδίζει ολοένα και περισσότερους θαυμαστές, άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας. Τι θα λέγατε όμως αν μαθαίνατε πως η Κρήτη αποτελεί έναν από τους κορυφαίους προορισμούς για σερφ στην Ελλάδα;

surf

Στην Κρήτη θα βρείτε κύματα από 1.5 έως και 3 μέτρα, ειδικά το χειμώνα το μέγεθός τους είναι αρκετά ικανοποιητικό και για προχωρημένους σέρφερ. Ανάλογα με τις συνθήκες υπάρχουν πολλά μέρη στο νησί που παρέχουν τις κατάλληλες συνθήκες. Γενικά το η φουσκοθαλασσιά έρχεται από δυτικά, γι’αυτό τα Χανιά έχουν τα καλύτερα κύματα από όλες τις άλλες περιοχές. Παρόλα αυτά όταν το κύμα συνοδεύεται από ισχυρούς ανέμους, οι δυτικές παραλίες όπως τα Φαλάσσαρνα, ο κυματισμός είναι ασταθής και η περιοχή του Ηρακλείου, που προστατεύεται από τον άνεμο είναι η καλύτερη επιλογή. Έτσι το κόλπο είναι να βρείτε τον κατάλληλο συνδυασμό της δύναμης της θάλασσας και του αέρα για να συναντήσετε τα κατάλληλα κύματα. Δείτε αναλυτικά σε ποιες περιοχές θα βρείτε τις συνθήκες που επιθυμείτε ανάλογα με την εποχή:

Στην Κρήτη για surfing τo Καλοκαίρι:

Το καλοκαίρι οι φουσκοθαλασσιές του χειμώνα, όπου τα κύματα έχουν μια αρμονική συνέχεια είναι σπάνιες και τα μελτέμια φυσούν συνεχώς. Δεν είναι το καλύτερο σενάριο για surfing αλλά ακόμη κι έτσι μπορείτε να βρείτε παραλίες με κύμα ενός μέτρου. Τα καλύτερα σημεία όταν δεν έχει αέρα είναι η Φαλάσσαρνα και το Arina, ενώ όταν έχει αέρα καλύτερα πηγαίνετε στο Σφηνάρι, τον Κομό και τη Σταλίδα.

Στην Κρήτη για surfing τον Χειμώνα:

Το Χειμώνα το κύμα διασχίζει τη Μεσόγειο και χτυπάει την Κρήτη. Σε μερικές περιπτώσεις το κύμα σπάει χωρίς την παρουσία ανέμου. Αυτές είναι οι πιο επιθυμητές συνθήκες για surfing και τότε ψάχνουμε για τις παραλίες που το κύμα σηκώνεται απότομα πριν βρει κάποιο εμπόδιο. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να επισκεφθείτε είτε τα Χανιά, δηλαδή την Φαλάσσαρνα που τα κύματα φτάνουν μέχρι και τα τρία μέτρα είτε το Σφηνάρι. Αν σας βολεύει το Ηράκλειο, τότε να επισκεφθείτε την παραλία Arina (Βαθειανός Κάμπος), τον Κόκκινο Πύργο, την Αγία Γαλήνη, και τον Κομό. Όσον αφορά στο Λασίθι η παραλία Μακρύγιαλος το κύμα έρχεται μόνο από νότια.

Από την άλλη σε περίπτωση ισχυρών ανέμων είναι καλύτερα τα προστατευμένα σημεία δηλαδή το Ηράκλειο και το Konaki beach (στο Κοκκίνη Χάνι) καθώς και ο Κομός. Στο Λασίθι ιδανική επιλογή είναι η Σταλίδα, που είναι το καλύτερο spot σε συνθήκες ισχυρών βοριάδων, αλλά surf μπορείτε να κάνετε και στον Αλμυρό δίπλα στον Άγιο Νικόλαο.

Αν χρειάζεστε εξοπλισμό υπάρχουν παραλίες στις οποίες μπορείτε και να νοικιάσετε αλλά και να κάνετε τα πρώτα σας μαθήματα surfing, αυτές είναι η Αrina Beach και η Φαλασσάρνα.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι επίδοξοι surfer;

 

Το surfing απαιτεί πολύ υπομονή, επιμονή και προσοχή, ιδιαίτερα αν είστε αρχάριοι. Παράλληλα απαιτεί καλή φυσική κατάσταση, πολύ καλό κολύμπι και προσεκτική εκτίμηση της κάθε σας κίνησης καθώς ένα λάθος μπορεί να σας κοστίσει ακριβά. Ωστόσο με συχνή προπόνηση και αρκετά μαθήματα από εξειδικευμένους δασκάλους surfing θα καταφέρετε όχι μόνο να κάνετε paddling αλλά και να σταθείτε πάνω στην σανίδα και να «πάρετε το κύμα» όπως λένε στην γλώσσα τον surfer.